První příkrmy a BLW - Lucie Ernstová

BLW (baby-led weaning) je doslovně přeloženo jako dítětem vedené odstavení. To znamená, že samo dítě si určuje, kdy začne jíst i něco jiného než jen mateřské mléko, samo si vybírá, co bude jíst a samo si reguluje, kolik toho sní. Zkrátka stejně jako u kojení, jídlo se řídí výhradně individuálními potřebami dítěte.

Děti tedy nekrmíme a neurčujeme množství, které musí vypít a sníst, a to není vždy právě jednoduché. Neboť my sami jsme byli velice často už od začátku do jídla nuceni. Museli jsme vždy dojíst, způsobně otevírat pusinku, sníst, co bylo právě uvařeno, i když nám to vůbec nechutnalo nebo jsme právě neměli hlad. Doma nad námi stáli rodiče, ve školce vychovatelky, ve škole učitelky. „Musíš…!“ Také si pamatujete ten úlevný pocit, když jste konečně vyrostli, rodiče i ostatní přestali být nadosah a vy jste si konečně mohli objednat či uvařit to, na co jste zrovna měli chuť? A když jste byli plní, tak jste s jídlem skončili? A proč to našim dětem nedopřát od začátku a ušetřit je všemu tomu trápení. Neboť každý zdravý organizmus přirozeně ví, co v danou chvíli potřebuje, co mu právě prospívá.

BLW není nic nového, je to přirozený způsob jak postupně přecházet od kojení k jiné stravě podle konkrétních potřeb našeho dítěte. Je to respektující přístup, který dětem i vám umožní si společné jídlo užívat, těšit se na něj, vychutnávat si ho a společně se z něj radovat.

 

Lucie Ernstová

Především spokojená máma 3 dětí včetně úžasných dvojčátek, manželka, nadšená kuchařka, zahradnice a výtvarnice. Lektorka a propagátorka kontaktního rodičovství, zdravého nošení a vázání šátků, zdravého přebalování, bezplenkové komunikační metody, předporodní přípravy a kurzů zdravého stravování. 

 

Vyrůstala na statku a zdravá strava, domácí produkty, ovoce z vlastního sadu, zelenina ze zahrádky, bio maso, doma vyrobený tvaroh, máslo, marmelády atd. byly vždy součástí jejího jídelníčku. Časem si našla vlastní cestu ke zdravému stravování a přípravě jídel, kterou vždy provázela snaha, co nejméně si toho koupit a co nejvíce vypěstovat a sama připravit či vyrobit. Pořídila si zahrádku, kterou osázela podle svých představ. Tvorba v kuchyni je její vášní a také ráda experimentuje. S narozením syna jídelníček své rodiny trochu upravila tak, aby všichni mohli jíst společně a nemusela připravovat pro každého něco jiného. Společné stolování má v životě rodiny své důležité místo.

Dnes je maminkou ještě malých dvojčátek, které z jejího času ukrojily další kousek. Přesto se dále intenzivně věnuje vaření a její recepty jsou ještě jednodušší a rychlejší na přípravu. Doma suší ovoce, dělá sušené obilné a zeleninové placky, medy, marmelády, přesnídávky, obilné a luštěninové pomazánky, pesta, zdravé nápoje, vyrábí domácí těstoviny, peče domácí kváskové pečivo z čerstvě namleté mouky ad.

Jak to zvládnout a přitom nestrávit v kuchyni celý den učí i další zájemce na svých kurzech.  Nejvíce se zaměřuje na zdravou stravu pro děti (první příkrmy, zdravé svačinky a pomazánky) a těhotné ženy, pečení domácího chleba a pečiva z kvásku, nakládání pickles a zdravé nápoje, sladkosti i pochutiny pro děti i dospělé. Ráda také při vaření využívá čerstvé bylinky a natě. Pracuje výhradně s biopotravinami či domácími surovinami. Vlastní recepty si vymýšlí od samého začátku, nebo předělává standardní předpisy na zdravé. Snaží se ostatní naučit, jak dát svým dětem zdravý základ, neboť tím velmi ovlivní jejich zdraví do budoucna a děti si zvyknou na přirozené chutě obilovin, luštěni, zeleniny, ovoce atd.

 

Více o lektorce najdete na webu Spokojená máma

V Praze založila přednáškové centrum ČAS PRO RODINU, kde můžete navštívit i její pravidelné kurzy zdravého stravování

Výběr z jejich receptů naleznete také ve Zdravém receptáři Brány k dětem